Υπόγειος πόλεμος για φρουτάκια – online στοίχημα

Σκληρός επιχειρηματικός «πόλεμος» έχει ξεσπάσει στο παρασκήνιο με φόντο την απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών που προωθεί η κυβέρνηση και «λάφυρο» ένα κομμάτι από την «πίτα» των 4,5 δις ευρώ, όσος είναι ο τζίρος του τζόγου στην Ελλάδα.
Μπορεί η συζήτηση για την χορήγηση των τριών αδειών βιντεολότο και την απελευθέρωση του ιντερνετικού στοιχήματος να άνοιξε στο υπουργικό συμβούλιο με εισηγητή τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν ξεκινήσει επιθέσεις από κέντρα και δημοσιεύματα που στόχο τους έχουν να βγάλουν τον ΟΠΑΠ από το «παιχνίδι» της χορήγησης των αδειών.

Τι είναι όμως, πιο επωφελές για την Ελλάδα; Να υπάρχει ένας κεντρικός ρυθμιστής που θα επιβλέπει και θα ελέγχει την όλη διαδικασία ή να χορηγούνται απευθείας οι άδειες από το υπουργείο Οικονομικών, όπως επιδιώκουν πολλοί εκ των ενδιαφερομένων;      
Και να προκριθεί η συγκεκριμένη λύση κατά πόσο θα είναι αξιοκρατική η διαδικασία; Με ποια κριτήρια θα επιλεγούν οι επιχειρηματίες που θα λάβουν τις άδειες; Μήπως σε αυτή την περίπτωση θα παίζουν ρόλο και οι φιλικές σχέσεις ή πολιτικές διασυνδέσεις που έχουν ορισμένοι εξ αυτών με παράγοντες της κεντρικής πολιτικής σκηνής του τόπου; Ερωτήματα εύλογα που απαιτούν απαντήσεις. Στο παρασκήνιο ψιθυρίζεται πως τα εσωτερικά αυτά μέτωπα που έχουν ανοίξει απέναντι στον ΟΠΑΠ έχουν φέρει την κυβέρνηση σε δυσχερή θέση και καταδεικνύουν τα λάθη που έγιναν από την προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού, εκείνη του Χρήστου Χατζηεμμανουήλ ο οποίος δεν φρόντισε να κάνει τα απαιτούμενα.
Την ίδια στιγμή που ακόμη το τοπίο της απελευθέρωσης παραμένει ρευστό, φαίνεται πως ο κύκλος των ενδιαφερομένων για τις άδειες των τυχερών παιχνιδιών διευρύνεται. Ανάμεσα στους παίκτες μπαίνουν και Κινέζοι, Ισραηλινοί και Μαλτέζοι. Πιο συγκεκριμένα, για τα «φρουτάκια» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δύο μεγάλες εταιρείες από το Ισραήλ και μια εταιρεία που ελέγχει ένα από τα καζίνο της Μάλτας, ενώ για το on-line στοίχημα διαγκωνίζεται και η κινεζική HONG G.I. Holdings.
Η απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών όμως, πέρα από τις όποιες σκοπιμότητες κρύβονται για την διεκδίκηση ισχυρών μεριδίων από την «πίτα» των 4,5 δις ευρώ, εγκυμονούν και εσωτερικά μέτωπα ανάμεσα στους παίκτες, οι οποίοι θέλουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο την επόμενη μέρα της απελευθέρωσης της αγοράς.
Για τις τρεις άδειες των βιντεολότο αναμένεται να δοθεί αδυσώπητη «μάχη». Ο Σωκράτης Κόκκαλης θα συμμετάσχει με την Intralot, ενώ οι πληροφορίες θέλουν και τον Γιώργο Μπόμπολα να μπαίνει στο παιχνίδι της διεκδίκησης.
            Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο Δημήτρης Κοπελούζος, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια έχει αναπτύξει συνέργιες με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού και διαθέτει την προαπαιτούμενη γνώση και υποδομή.
            Αμέτοχος δε θα μείνει και ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος έχει κλείσει συμφωνία με την ιταλική εταιρεία Lottomatica, μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, αλλά και ο Δημήτρης Κοντομηνάς «γλυκοκοιτάζει» μια από τις τρεις άδειες. Αν στους Έλληνες παίκτες προστεθούν και οι δύο ισραηλινές εταιρείες που θέλουν να συμμετάσχουν, τότε κατανοεί κανείς τον «πόλεμο» που θα γίνει μεταξύ ισχυρών.
            Και μπορεί οι άδειες για τα videoloto να είναι μόλις τρεις στον αριθμό και ο ανταγωνισμός να είναι μεγαλύτερος, όμως για το ιντερνετικό στοίχημα θα δηλώσουν παρόντες πολλοί από τους ισχυρούς παίκτες. Ο γιός του Γιώργου Μπόμπολα, Φώτης είναι ένας εξ αυτών, ενώ την είσοδό του έχει προετοιμάσει εδώ και καιρό και ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος είναι επίσημος αντιπρόσωπος της William Hill στην ελληνική αγορά, του βρετανικού κολοσσού του διαδικτυακού gambling παγκοσμίως.
            Ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλώσει και ο όμιλος Βαρδινογιάννη, ενώ στη μάχη των δις, του διαδικτυακού τζόγου μπαίνει και η Centric του Ροδόλφου Οντόνι, αξιοποιώντας την εμπειρία του διευθυντή επιχειρηματικής ανάπτυξης και επενδυτικών σχέσεων, όταν ήταν διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ. Θερμό είναι και το ενδιαφέρον του Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος λέγεται πως έχει έρθει σε επαφή με εταιρείες του εξωτερικού, που έχουν την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό για ένα τέτοιο εγχείρημα, αλλά και της Megabet (πρώην Ζήνων), η οποία δραστηριοποιείται στο αθλητικό στοίχημα και στα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια και άλλων εταιρειών που εκπροσωπούνται ή θα εκπροσωπηθούν άμεσα στην ελληνική αγορά.